Vandrings- & cykelleder i Glasriket

Adress: Engshyttegatan 6, 382 30 Nybro Visa karta

Adress: Engshyttegatan 6, 382 30 Nybro

I Glasriket finns det många vackra vandringsleder med varierande längd och karaktär.

Bielkeleden
Vandringsled följer stranden av Grimmansmålasjön. Med hjälp av spänger och broar når man den sägenomspunna Rostockaholme. Här bodde, i början på 1300-talet, Nils Turesson (Bielke). Nils var riddare och en av rikets mäktigaste män. Idag är det inte mycket som återstår av hans gård men de nya informationstavlorna ger ändå en bild av hur det kan ha sett ut.

Bilburna följer skyltning mot Rostockaholme i norra Lindås och kan parkera längst ut på näset. Efter en enkel promenad på 600 meter är ni framme vid gårdslämningarna. Leden fortsätter norrut och runt Grimmansmålasjön. Total längd ca 5,5 km. Denna sträcka kräver viss vandringsvana. Höst och vår fodrar den norra och nordvästra delen stövlar. Gående och cyklande från Emmaboda kan välja att ansluta till leden i Rasslebygd (följ vandringsledsskylt).
För mer info: Emmaboda turistbyårå: tfn: 0471-24 90 47

Dackeleden
En vandringsled på 84 km genom Nybor kommuns kulturlandskap. Leden går mellan Aboda Klint, som ligger på gränsen mot Högsby kommun söderut till Mosjön på gränsen till Emmaboda kommun.

Glasbruksleden
En vandringsled på 26 km mellan Flerohopp och Bodasjön i Nybro kommun.

Stampaleden
Stampaleden är en vandring i tid och rum i Lyckebyåns dalgång. Leden är cirka 7 km lång med start och mål vid Johansfors Glasbruk.

Torsjöleden
Torsjöleden en vandring genom tiden. Leden är cirka 7 km lång. Den går genom en för Småland mycket varierande och vacker natur. Leden går längs stigar och små körvägar.
Torsjöleden är skyltad från väg 120 öster om Alsjö.

Framtidsleden
En gång- och cykelled på 38 km, som går som en rundslinga på befintliga skogsvägar. Runt med leden finns mycket att se och göra, helt beroende på vad ni har för intressen. För mer information & karta: www.framtidsleden.se

Cykla på banvall i Glasriket, från Nybro till Åseda
Du kommer att cykla i ett fantastiskt varierande landskap i östra Småland, på kanten av det Småländska höglandet, i den delen som kallas för Glasriket. Leden är ca 65 km lång. Du kommer att passera djupa skogar, vida myrmarker, slingrande bäckar och åar, små sjöar och inte minst rödamålade bondgårdar med åkrar och hagmarker. Du kommer att uppleva mycket natur och kultur, små samhällen och så tystnaden.
Hemsida: www.maleras.nu

Utvandrarleden
Utvandrarleden erbjuder dig en 112 km lång vandringsled i Vilhelm Mobergs barndomsbygd. Du vandrar genom Mobergs hembygd och får uppleva en resa i tid och rum. Vi hoppas att din vandring skall bli givande och ge fina upplevelser och minnen. Hemsida: www.utvandrarleden.se

Luhrleden
Luhrleden i Alsterbro erbjuder dig en 4,5 km lång vandringsled längs järnvägsbanken intill Alsterån.
På järnvägsbron kan du äta din matsäck och grilla. Flera broar leder över det strömmande vattnet
som på ett ställe passerar ett litet kraftverk. Leden är skyltad runt de industrihistoriskt intressanta platserna. Karta finns vid starten av leden vid Coop i Alsterbro. Läs mer på www.alsterbro-backebo.nu

Järn/Varg-leden
En cykelled på ca 10 km genom Bäckebo socken. Start vid K-macken.
Läs mer på www.alsterbro-backebo.nu

Pinkare Jaen-leden
En cykelled på ca 8 km, asfalterad och lättcyklad. Start vid K-macken.
Läs mer på www.alsterbro-backebo.nu

Stenaråsen-leden
En cykelled på ca 21 km genom Bäckebo. Start vid K-macken.
Läs mer på www.alsterbro-backebo.nu

Show more

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Orrefors, STF Vandrarhem

Avstånd: 14,6 km
Stugor Orrefors stugby består av 15 hemtrevliga stugor. Dessa ligger i ett skogsområde, alldeles utanför samhället, och bara några meter från kvarndammen. Mitt i naturen men ändå med tillgång till alla faciliteter som behövs för en avkopplande, bekväm fritid.
Stugor och stugbyar

Granås Gård

Avstånd: 5,2 km
Granås Gård ligger naturskönt på landet och är omgärdad av stora ekar med flera hundra år på nacken. Gården har tre hus för uthyrning som ligger avskilt och barnvänligt med naturen in på husknuten.
Bed & Breakfast

Ödevata Gårdshotell

Avstånd: 19,8 km
Ödevata Gårdshotell ligger i otroligt vackert och naturskönt vid sjön Ödevaten. Här hittar du bra boende och goda förutsättningar till naturaktiviteter såsom fiske, vandring, bad mm