Lessebo Kulturstig

Adress: Lessebo Ekebacken Visa karta

Adress: Lessebo Ekebacken

Lessebo kulturstig är 7 kilometer lång och går igenom ett området ganska nära sjön Läen.

Huvuddelen av området är idag bevuxet med tall och gran men här finns också lövskog, odlade områden, igenlagda åkrar och ängar. Du följer under din vandring en märkt stig och kartor finns att ta vid ledens start. Du kommer att träffa på skyltar som talar om vad som skett under svunna tider.

Stigen är ca 7 km lång och tar omkring 2 timmar att gå. Den är markerad med vita ringar på träd och stolpar. Naturligtvis går det bra att gå delar av stigen och få en god behållning av promenaden. Stigen går genom beteshagar och skogsterräng.

Denna led visar hur människorna använde ett landskap som ursprungligen var täckt av skog, men som bit för bit förändrats.
Stigen går genom marker där människor började slå sig ned redan under yngre stenåldern. Under järnåldern ökade aktiviteterna påfallande. Större
områden odlades och folket lade hindrande stenar i stora rösen. Flera hundra av dessa kommer du att möta på din vandring. Järnmalm togs upp från Läen för tillverkning av nya och mera effektiva redskap. Du kommer också att finna spår av den tid då Lessebo hade ett järnbruk och tog råvaror för produktionen från skogarna kring bruket. Rester av de brukstorp med åkrar, ängar och hagar som fanns i skogarna
kommer att göra din vandring spännande.

Längs stigen finner du 25 skyltar med text och kartor som ger dig viktig
information.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Kosta Lodge

Avstånd: 11,1 km
Kosta Lodge är beläget mitt i det småländska glasriket, i närhet till ett av Sveriges äldsta glasbruk. Här kan du välja om du önskar bo i nybyggda stugor med hög standard eller något enklare i själva hotellbyggnaden.
Vandrarhem och grupplogi

Kosta Bed

Avstånd: 12,1 km
Välkommen till Kosta Beds trevliga ferielägenheter i Kosta. I varje lägenhet finns det två rum och kök ( 53 kvm) TV med satellitkanaler och trevligt uteplats. Lägenheterna är centralt belägna, i väldigt lugn och naturlig miljö med närhet till Kosta glasbruk (400m), Kostabadet (100m), och affären.
Hotell och pensionat

Grimsnäs Herrgård

Avstånd: 9,9 km
Grimsnäs Herrgård ligger inbäddad i vacker ekskog mitt i Småland, Glasriket och Vilhelm Mobergs utvandrarbygd. Här bor du behagligt och ombonat i lantlig, naturskön och avstressande miljö