Utvandrarnas Hus

Adress: Vilhelm Mobergs gata 4, 35104 Växjö Visa karta

Adress: Vilhelm Mobergs gata 4, 35104 Växjö

Utvandrarnas Hus i centrala Växjö påminner om den stora emigrationsepoken 1850-1930, då 1,3 milj svenskar (ca 20%) utvandrade till Amerika.

Denna riksinstitution grundades 1965 på initiativ av landshövding Gunnar Helén. Syftet var att bevara arkiv, intervjuer och minnen från den svenska emigrationsepoken. På grund av den stora påverkan som invandringen till Sverige haft under senare decennier har uppdraget för institutet vidgats till att även dokumentera invandrarnas erfarenhet av att lämna sina hemländer för Sverige. Att byta land och lära känna ett nytt är universella erfarenheter.

Svenska Emigrantinstitutets dokumentation av utvandringen kan därför bli en källa till kunskap för dem som nu etablerar sig i sitt nya hemland, Sverige.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Vandrarhem och grupplogi

Kosta Bed

Avstånd: 35,9 km
Välkommen till Kosta Beds trevliga ferielägenheter i Kosta. I varje lägenhet finns det två rum och kök ( 53 kvm) TV med satellitkanaler och trevligt uteplats. Lägenheterna är centralt belägna, i väldigt lugn och naturlig miljö med närhet till Kosta glasbruk (400m), Kostabadet (100m), och affären.
Hotell och pensionat

Kosta Boda Art Hotel

Avstånd: 35,7 km
Kosta Boda Art Hotel är hotellet som exploderar i färg, form och njutning. Ett unikt designhotell, inrett av Kosta Bodas formgivare och en hyllning till svensk glaskonst.
Hotell och pensionat

Kosta Lodge

Avstånd: 36,3 km
Kosta Lodge är beläget mitt i det småländska glasriket, i närhet till ett av Sveriges äldsta glasbruk. Här kan du välja om du önskar bo i nybyggda stugor med hög standard eller något enklare i själva hotellbyggnaden.